Legacy Of UMT Aquaculturist
sila2 la masuk...minum2 dulu...sila2 jangan malu2

Legacy Of UMT Aquaculturist

We wont break...we will always stay together...wherever we are...we are one~
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  RegisterRegister  Log inLog in  
nak memeriahkan forum...aku open topik baru >> Umah Ensems...dimulai dengan Umah Ensems #1 : Hatchery air tawar... xperlu posting ikut topik...santai2 sesantai2nya...posting sampai 50 dan akan dilock and sila bukak topik baru Umah Ensems #2 : (ups to u tajuk nye)...kita tengok sampai berapa ratus topik ini leh bertahan...off topik + dabel post dibenarkan!!!!

Share | 
 

 sudut politik kedai kopi...

Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: sudut politik kedai kopi...   Mon Sep 07, 2009 12:58 pm

mmndgkn prbincgn trhdp politik smakin hangat, maka marilah kte brpolitik kedai kopi. kt sini la tmpt nk lpskn rs x puas ati anda. ckp ape sj psl politik. pas ke, dap ke, bn ke, samy vellu ke, lim kit siang ke, kes liwat anwar ke. hahahha

p/s: ni adelah jln keluar utk mengelakkn off topic di topic saya bosan dgn keje saya, saya nk keje baru. hahaha... psl lps ni mane yg off topic kt topic tu akn di delete. sekian trime kasih. harap maklum. segala kesulitan adalah amat disedihkan.

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Mon Sep 07, 2009 2:51 pm

Setakat ni aku sbulat suara dan skuat rasa trus myokong parti/NGO y bjuang utk hak keistimewaan melayu..hidup melayu..!!!

wlpn non-bumi tgok bnda sbg x adil tp diorg kn ingt keadilan bukanlah kesamarataan tp keadilan adalah mletakkan sesuatu itu pada tmpt y seharusnya..

kepad najib tun razak.. jgn lpa majukan kuantan skali wlpan anda dok kt pekan
kepada anuar ibrahim..selamat jalan dan hari raya saja lah
kepada lim kit siang..jgn cuba2 nk wt msia spt negara republik sbesar taik mata tuh..
kepada manoharan..jgn main2 isu raja2 mlayu..sbb itu sm spt anda bmain api..kalu disambar..lgi la xnmpak diri anda y sedia coloured tu..
kepada lim guan eng..jgn cuba2 wt penang mcm negara bapak hang inginkan..
kepada khalid ibrahim..byk2la renungkan asl usul diri sndiri..sape y jdkan anda kaya raya tu kalu bkn UMNO..ingt la skit anda tu jutawan mlayu buatan UMNO ms zmn Mahathir
kepada tok guru nik aziz dan hadi awang..teruskan berjuang bersama ilmuan islam..anda pasti mndapat pertolongan..dan salam lebaran
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Mon Sep 07, 2009 3:42 pm

gua xde nk ckp bnyk. kurgkan berpolitik dan stat membngunkn negara. politik je hebat, tp negare mundur ape kejadahnye? yg susah kan kte gk, golongn rakyat jelata. kpd pengikut fanatik parti2 politik, berfikirlah dulu sblom mengikut telunjuk pemimpin anda. kerana anda mungkin akn mnyusahkn org lain kelak.

lg 1 gua nk ckp psl isu ISA. perlu ke nk berdemonstrasi utk kepentingan pemimpin atasan? korg dpt ape kalo berdemonstrasi tu? abeskn tenage jer. tdo lg baik la. ade kepentingn ke ISA tu kt kte rkyt bese neh? ISA ni la yg jg hak keistimewaan org melayu. kalo rs nk jd free country mcm amerika bile sume dpt hak yg same walopun pndtg asing, buleh ar. tp jgn crite psl hak istimewa org melayu lg. uitm, mara, pnjwt awm. jgn mimpi la buleh dpt lg....
siyes ckp, kalo hak melayu da xde kt m'sia ni, baik gua duk amerika. same je.

ade 1 lg gua nk luahkn. perlu ke tuan guru nik aziz kuarkn statement2 mkn diri? kdg2 statement die x mnggmbrkn yg die seorg tokoh agama yg dihormati.
gua bukn nk ckp yg gua xpert dlm bab agama neh. tp kkdg tu gua trkejut dgn statement die yg kdg2 buat org buleh hilanng respek kt die.

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
gabanislam
Ahli Junior
avatar

Posts : 147
Join date : 07/08/2009
Age : 31
Location : between the inner ground and sky

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 12:08 am

ni yg ak xpuas ati ngn politik kt msia ni.. ari2 politik, g kdai kopi cite politik, bkn brite cite parti politik bertelagah, bkak tenet mlambak org dok ktuk2 dlm politik wlpn dh bertaun abis PRU.. ak pn plik nek ke thap heran.. klau tgk amerika la cthnye, ad ke lps plhnrye presiden prti demokrat ngn buruh bgaduh2 cm bdk2 cm parti politik msia ni?? xdgo lgsung brite diorg cite parti politik sne men kutuk2..diorg lps plhnrye politiking trus stop n trus tumpu pd pmbgnn ngra.. klau smpai la ni dok men sne kutuk sni, sni kutuk sne ble ms nk pk pmbgnn ngra???
yg pmbgkg dh mmg kje die..syik bangkaaaaaangggg je ap krjan wt, sume xbtl, die je btl.. smpai 1 thp die pye btl tu smpai jd xbtl dh (cam kes pindah kuil seksyen 23).. yg krjaan lak dok lyn je diorg..klau dilyn bnde yg xd faedah wtpe??
kpd pkatan rakyat!! klau rs diri dh hebat sgt n anda yg btl serba serbi n bleh tadbir ngra lbh bek silalah berentap di PRU13!!
kpd BN!! klau anda ykin anda lg hbt dr PR dri segi pntdbiran n bleh mnang di ati rkyt, berjuanglah dgn pnuh keadilan n kesksmaan.. jgn dok men kotor gne media utk promote ideologi anda! (cnth RTM), adil pd stp pruntukn ngeri wlpn ditdbir pmbgkg!!.. ak wlpn lbh pd krjn pd kritik tetap kritik bro!!!!
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 12:36 am

ada hmba Allah penah tnya aku, kenapa pompuan selalu tak minat ngn politik... btoi ka pompuan tak minat politik?? hurrm

bg aku, bukan aku tak minat nk amik tau pasal politik... cuma aku rasa suma cam sama ja lebih kurang... honestly, bapak ngn abg aku mmg kuat pembangkang@pas... aku ni kira masih taraf pemerhati bebas... sbb masa undi pilihanraya umum ritu pn aku tak balik kedah mengundi... tgh bz ngn fyp... yg daftar ngundi tu pn bukan aku, tp bapak aku... dia mmg sgt semangat... bila dgr diorg ckp bab politik, mmg aku diam ja... jd tukang dgr... tp otak aku bekerja keras menganalisis kata2 mereka tu (skema la plk ayat..).. huhu~ dulu2 aku penah la cuba nk bertikai ngn abg aku pasal parti politik.. antara pas ngn bn... mmg last sekali aku terdiam, tak leh nk menjawab pa2... lg pn abg aku tu mmg debator, mmg amenda dia ckp siap bg bukti dan dalil... aku lak baru umo berapa ja masa tu... cuma satu ja yg aku tak larat, bila dah stat ckp bab politik, selalunya msti nk jadi emo... dan kenapa mesti fanatik..? smpai kadang2 kerana fanatiknya kita pada sesuatu parti smpai mata n telinga tertutup utk tgk kebaikan yg pihak lawan dah buat... teringat kata seseorang bila aku pakai baju biru ngn tudung hijau kot... either or la... dia kata pa kat aku... 'dahla ain, biru dan hijau tak mungkin bersatu..' aku rasa kata2 dia tu ada mksd tersirat smbil nk kutuk pakaian aku yg tak matching... why?? why cannot??

aku ni dlm dilema utk memilih sebenanya... kalo aku ckp bau2 nk menyokong kerajaan, confirm aku kena hambur siap ngn lelaki2 kat umah aku ni... tp aku takkan nafikan beberapa dasar kerajaan yg mmg dh bg profit pada negara... yg menjadi tanda tanya kat benak aku ni ialah, 'kalo la pas yg memerintah malaysia dari dulu, mungkin tak malaysia mencapai tahap sekarang..?'.. tp.... bila tgk masalah2 sosial, pub, kelab yg kebanyakannya dikunjungi oleh org melayu yg beragama Islam, 'smpai bila malaysia nk jadi mcm ni? bila nya Allah nk berkat kalo dh bumi malaysia ni terlalu byk aktiviti2 yg menjerumus pada kemurkaan Allah... mana ka bala tak bertimpa-timpa..'

mmg bn dah byk menyumbang pada pembangunan negara, tp antara agama dan pembangunan, mana yg lebih penting?? pas plk... sbg sebuah parti yg sepatutnya berpaksikan Islam, gagal menunjukkan contoh teladan yg baik pada org ramai... mengata, mengutuk sesuka hati... sifat yg tak da pn diamalkan oleh Rasulullah... so cmna org nk pecaya n respect Islam...?? jadi nk kata pas tu btol pn, aku tak berapa yakin... nk biar bn terus dgn caranya pn.... mcm mana la msa depan ank2 aku esok?? mungkin dunia terjamin, tp akhirat??

aku tak anggap memilih parti ni menda yg remeh... sbb aku akn dipersoalkan satu ketika nnti kenapa aku memilih parti ni, parti ni... kalo tak pilih pn, aku kena soal jgk... kenapa tak gunakan kuasa aku w.pn kecik utk kepentingan agama... apa aku nk jwb?? sbb tu aku penin kepala kalo nk pikir lebih2 pasal politik...

p/s: sgt terserlah betapa complicated nya pemikiran aku... huhuhu~ n sory la terpanjang plk... hail
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 1:05 am

btol tu ain. yg gua pelik tu, melayu snggup bermusuhan hanya psl parti politik. wtf? ape ni? fhmn politik x spatutnye di jd punce bngse kte berpecah belah. da mcm fahaman asabiyyah la plak. adoyai... ade gk org2 yg gua smpi bermasam muke psl yg ni sokong bn yg tu skong pas. siyes gua da bosan. da muak dgn situasi neh. kalo gua duit bnyk, da lame gua angkut femli gua g luar negare. psl kkdg gua rs malu psl bngse gua berbalah sesame sndri psl perbezaan fahaman politik. 1 perbalahan yg sia2. mmbazir mase. antara tindakan terbodoh yg gua rs bangsa penah lakukan.

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 2:06 am

aku suka gak tgok perkembangan politik skang ni...smpai kadang2 bosan gak... kalo nak ikut je apa yg kuar kat media massa x sume btol gak...byak gak yg putar belit.. tak kira la media krajaan ke media pmbangkang...so dok tgah2 je la atas pagar....

kalo ada apa2 isu yg kuar kena tgok hujah dua2 pihak...bukan dgar satu pihak je atau dgr melalui media....pastu baru kita nilai mana betul mana salah...
Back to top Go down
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 2:35 am

btol ke xdok kutuk2 kat amerika mil?atau berita tu sampaai sini..kan pas jadi presiden obama kena kutuk gak aritu..?? pasal kuil tuh kerajaan mane da layan.
deiorg hanya tau menyalahakn kerajaan terdahulu ..nak lepas tangan salahkan kerajaan terdahulu sume gitu.. camne nak merintah negara??bab peruntukan plak sume negri w,pon negeri pembangkang dapt peruntukan tp xtandard rr xkan nak bg lebih2 plak... tp peruntukan tu negeri pembangkang wat menda??bayar duit gaji dieorg jer bkn nak membangun ke ape..

PAS mmg xlayak nak merintah ngr apatah lagi PKR...islam n politik patutnya xleh nak dipisahkan tp realiti hari ni politik n islam xleh bersatu....5 negri je dieorg perintah tp da huru-hara camne nak merintah mlaysia????amek contoh la kelantan negeri serambi mekah tp xda pon ciri2 islamnya poster jer bertudung..sape ckp kelantan islamik tu penipu laa..islam menda kutuk mengutuk??caci mencaci,hina menghina??seorang tok guru ckp kite bleh menghina n mecaci bila kita dicaci..mane blaja laa tok guru tuh..tp bila seorang kafir hina islam die diam jer walaupon kafir tu wajib diperangi..pastu siap cakap xkan masok syurga sokong umno cam laa die masok syurga ntah2 sekali ngan lim kit siang...

terus terang laa aku mmg ANTI PEMBANGKANG ...dulu pas ok jer... nampak la islamik skang bersekongkol plak ngan kafirun,, kalo pas lead geng kafir tu ok gak , ni dok ikot jer bontot DAP yang kafir yg wajib perangi tuh...bile org kutuk2 hina islam diam jerrr pas..
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 2:56 am

boo wrote:
btol ke xdok kutuk2 kat amerika mil?atau berita tu sampaai sini..kan pas jadi presiden obama kena kutuk gak aritu..?? pasal kuil tuh kerajaan mane da layan.
deiorg hanya tau menyalahakn kerajaan terdahulu ..nak lepas tangan salahkan kerajaan terdahulu sume gitu.. camne nak merintah negara??bab peruntukan plak sume negri w,pon negeri pembangkang dapt peruntukan tp xtandard rr xkan nak bg lebih2 plak... tp peruntukan tu negeri pembangkang wat menda??bayar duit gaji dieorg jer bkn nak membangun ke ape..

PAS mmg xlayak nak merintah ngr apatah lagi PKR...islam n politik patutnya xleh nak dipisahkan tp realiti hari ni politik n islam xleh bersatu....5 negri je dieorg perintah tp da huru-hara camne nak merintah mlaysia????amek contoh la kelantan negeri serambi mekah tp xda pon ciri2 islamnya poster jer bertudung..sape ckp kelantan islamik tu penipu laa..islam menda kutuk mengutuk??caci mencaci,hina menghina??seorang tok guru ckp kite bleh menghina n mecaci bila kita dicaci..mane blaja laa tok guru tuh..tp bila seorang kafir hina islam die diam jer walaupon kafir tu wajib diperangi..pastu siap cakap xkan masok syurga sokong umno cam laa die masok syurga ntah2 sekali ngan lim kit siang...

terus terang laa aku mmg ANTI PEMBANGKANG ...dulu pas ok jer... nampak la islamik skang bersekongkol plak ngan kafirun,, kalo pas lead geng kafir tu ok gak , ni dok ikot jer bontot DAP yang kafir yg wajib perangi tuh...bile org kutuk2 hina islam diam jerrr pas..

gua phm perasaan lu korie. sedih dol kalo tngok negeri sndri xde pmbngunan. kalo gua yg bukan asal kelantan pun buleh rs sadis, ape tah lg rakyt negeri tu sndri kn? gua da hilang respek dgn pemimpin pas dr dulu lg. siyes x menggmbrkn tokoh agama. kang kalo gua bukak fatwa2 kang lu org x bleh blah, trmsuk la dgn gua skali. gua nk bg saranan, kte golongan akedemik (akedemik ke gua neh) spatutnye tao ape yg trbaik utk diri kte.

problem die skrg, bdk2 mude yg lpsn spm neh. diorg lbh kpd konsep mengikut org. kalo ramai org sokong neh, diorg sokong gk. ade sorg brader kt tmpt keje gua kate ramai yg balik klntn undi pas psl diorg x tao ape yg terjadi kt sane. ye la, da dok tmpt lain, kurg la sket nk tao perkembngn semase kmpung halaman. so bile x tao, majoriti pangkah la ikut ape yg org ramai pangkah. kt tmpt keje gua ramai org klntn, tp da lame dok kl. so sket sbnyk sedih gk la diorg tngok kmpung still mcm dulu lg. huhuhu...
sedih dol mcm ni. isk2.. sadis giler gua rs

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 3:31 am

kawe sokong demo korie..sebab tu la kawe suh tok guru ngn hadi awe berkerjasama ngn para ilmuan islam..bknnya plih tok lebai y brase pndai sgt pasal islam..utk jd calon..
contohnya cm arwah bunyamin(bkn ayah adam ye..) adun XXX..y pndai wt fitnah kate mahathir tgok blue ngn cucu die..smenjak dua mnejak pas2 die arwah..haha
ape die dpt..mahathir x mati pn dgn fitnah bliau..sakit pn tdak..
tp die y mati pas2...allahualam..urusan Allah s.w.t segalanya..

aku pun sokong ape y ko ckp ekei..diorg tlalu fantik smpai sesuka ati je caci maki fitnah org..mcm dpt jaminan syurga jer..

ingt lg tokoh snjungan aku dlu..badrul amin..blh die ckp bks mufti perlis tu sbgai bapak setan dlm ceramah pas die..sakit ati ngn tgok org mlayu kite.. pas dr kjadian tu trus aku x respect die..baik aku respect yusuf qardawi..al tantawi..sayyid qutub..hassan al maldudi..hassan al banna..

osama kawe x sokong scra tbuka 100% sbb die extrim skit..tp utk hncur US mmg sokong spenuh rse

ni PAS pnyer crite org y mgku islamik tp caci maki sesama sndiri..gilo apo..
malu aku selaku org mlyu.. time cina kapir laknat kutuk islam..bisu plok..
x kan tkut ngn kapir laknat kot...

kalu PKR x yah citer..tgok muka anuar pon dh mluat..
Parti Keadilan Rakyat..ditubuhkan utk keadilan Anuar je aku rs..
baik tkr jd PKA..Parti Keadilan Anuar...haha

inilah dilema melayu..antara ko(UMNO), aku(PAS) dan die(PKR)..

y mn satu dpt mjamin ms depanku..

kang aku tubuh parti baru..baru tau..haha
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 3:41 am

tu la pasal aku malas nk campur bila org ckp bab nih... aku nk kata BN nya pentadbiran betol, mmg mati aku nk fight ngn org2 yg tau hukum hakam agama... aku sndiri mmg tau tak btol... kalo nk kata PAS btol pn, sbg org yg tau la jgk pasal sejarah politik Islam, aku mmg tau tak gak btol sgt... korg at least selamba ja leh nk komen pasal pembangkang gini, gini... aku ni?? org kuat PAS keliling... bukan setakat family, mmbe2 pn suma mmg pro-pembangkang... aku kat tgh2... masih tak leh buat keputusan, mcm yg aku ckp tu la...

aku igt lu masa kecik2 sekolah rendah lg, tak nak kwn ngn org tu org ni sbb parti politik tak sama... bukan aku la... mmbe aku... nk jadi cita kwn baik aku org BN, pastu ada sorg g kwn dak PAS... yg dak PAS ni tak bg aku kwn ngn mmbe baik aku sbb dia org BN.. tp aku mmg tak layan menda cmni dari dulu2, so aku kwn ja la... sbb aku rasa tak logik tak nak kwn semata-mata sbb tak sama parti... apa kaitan?? pastu bila aku baca dlm s.khabar mak ayah buang ank semata-mata sbb tak menyokong parti yg sama... aku cam.... apa kes ni?? perlu ke hubungan saudara smpai terputus cuma sbb POLITIK?? apa ada pada politik smpai nk fanatik smpai cmtu sekali... sapa ajar pn aku tak tau la... w.pn kita ni suma mgkin fahaman politik lain2, tp sbg org Islam kita ni bersaudara... kenapa la nk lawan kutuk sana, kutuk cni... setahu aku Islam tak ajar umat dia berbalah sesama sndiri...

ko nak tubuh parti baru len?? bagus gak aku rasa... tak la pening aku nk memilih... hehehe~ confirm aku jadi penyokong ko len... kalo gagasan ko leh diterima n tak menyimpang dari agama la... pastu jgn lelama bila ko dh jd politician, ko pn lupa matlamat asal... coz that's what usually happen... mula2 mmg semangat nk btolkan apa yg salah... tp bila dh diduga ngn kuasa, kedudukan, kekayaan n etc... senang ja lupa diri... sekecik-kecik menda nk dijadikan isu... hanya utk tujuan politik... aku ni jenis yg tak reti nk membenarkan apa yg salah... tak kira la ko pas ke, pkr ke, umno ke, dap ke, what so ever u r... salah tetap salah w.pn ko guna nama Islam... lain la kalo aku ni jahil, setakat tau nk ikut ja... huhu~
Back to top Go down
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 3:44 am

ekei47 wrote:
btol tu ain. yg gua pelik tu, melayu snggup bermusuhan hanya psl parti politik. wtf? ape ni? fhmn politik x spatutnye di jd punce bngse kte berpecah belah. da mcm fahaman asabiyyah la plak. adoyai... ade gk org2 yg gua smpi bermasam muke psl yg ni sokong bn yg tu skong pas. siyes gua da bosan. da muak dgn situasi neh. kalo gua duit bnyk, da lame gua angkut femli gua g luar negare. psl kkdg gua rs malu psl bngse gua berbalah sesame sndri psl perbezaan fahaman politik. 1 perbalahan yg sia2. mmbazir mase. antara tindakan terbodoh yg gua rs bangsa penah lakukan.


mlayu mmg cm ni kot..bkn mlayu m'sia je y bpecah demi fhaman politik..mlayu singapore pun..smlm yg diorg bgaduh sesama sndiri kt tgh jln di sngpore tuh..
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 3:52 am

lend00 wrote:
ekei47 wrote:
btol tu ain. yg gua pelik tu, melayu snggup bermusuhan hanya psl parti politik. wtf? ape ni? fhmn politik x spatutnye di jd punce bngse kte berpecah belah. da mcm fahaman asabiyyah la plak. adoyai... ade gk org2 yg gua smpi bermasam muke psl yg ni sokong bn yg tu skong pas. siyes gua da bosan. da muak dgn situasi neh. kalo gua duit bnyk, da lame gua angkut femli gua g luar negare. psl kkdg gua rs malu psl bngse gua berbalah sesame sndri psl perbezaan fahaman politik. 1 perbalahan yg sia2. mmbazir mase. antara tindakan terbodoh yg gua rs bangsa penah lakukan.


mlayu mmg cm ni kot..bkn mlayu m'sia je y bpecah demi fhaman politik..mlayu singapore pun..smlm yg diorg bgaduh sesama sndiri kt tgh jln di sngpore tuh..

seriously a random act of stupidness. terang2 menampakkan kebodohan diri sndri. mcm jln pkai underwear kt jln TAR. gua saspek da mmg in the blood of a malay ar.

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 12:03 pm

wadoiyai...
sembang politik..
kmpom aku xleh masok..
sbb aku xamek taw sgt psal politik msia..
yg aku nk amek taw klo smua cam aram ja..??
seko2 xguna.. bajet cun..
pdahal bg aku, sama ja smua..
pnting diri..
Back to top Go down
lavenda9oo8
Ahli Junior
avatar

Posts : 125
Join date : 06/08/2009
Age : 31
Location : PENANG

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 1:15 pm

huhu ak xmnt bnda alah ni...tp stil ada menda xpuas aty gak....

erm pe komen korg pasal vid yg tersebar dlm u-tube pasal ros*** p**ka tu...

ak dh tgk lama dh...tp msh t'pk2 pendedahan die...off topic ke? hehe tp tempias gak agaknye...
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 1:51 pm

ros*** p**ka?

mnde tu??
rosnah puaka?
roslan polka?
scratch scratch scratch scratch
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 31
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 5:47 pm

well, aku memang sangat tak brapa suka dan tak brapa nak berminat untuk berbicara pasal politik malaysia ni.. sebabnya sama macam yang korang dh nyatakan awal2 la.. so aku tak payah bg sebab lagi. cuma aku nak tambah sikit ja..

aku kesian tengok budak2 kat negeri pembangkang ni.. contohnya macam kat kelantan, aku tengok sistem pembelajaran memang tak selaras dengan persekutuan. sebab guna sistem negeri. tapi secara tak langsung merugikan budak2. sebabnya? ok, kalau perhatikan, sekarang kan budak sekolah rendah ada plak sesi sekolah agama sebelah petang kan? tu termasuk kena beli buku teks untuk sekolah agama tu sja, ada ujian mcm sekolah pagi dahtu siap dengan uniform lagi kan. so masa budak2 tu memang dh pack dengan pembelajaran.

tapi kat sini sekolah agama waktu petang tu tak dilaksanakan pun. tak tau la kalau tak perlu sebab dah ada sekolah agama rakyat. tapi bukan semua belajar kat sekolah agama rakyat kan? budak2 yang kat sekolah biasa tu abis ja kelas tgh hari balik rumah dah xdak aktiviti nak buat. pastu kesan dia? kelantan merupakan negeri yang paling tinggi kadar jenayah. ini adalah fakta. mungkin kerana kurangnya kesedaran di kalangan belia kat sini kerana kurangnya didikan dan kesedaran moral. Yang rajin dok gi masjid tu semua golongan tua. tapi yang muda2 nya ke mana?

pelik jugak aku.. sepatutnya dari segi pendidikan ni biar la bertolenrasi untuk kebaikan semua. tak kira la siapa yang buat pun, kalau dh membawa kebaikan apa salahnya.
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 7:01 pm

paling tinggi jenayah sbb tu skang ade pondok2 polis sekitar kota bharu n ternyaata ia amat berkesan jenayah ragut turun 22%..ragut jer yg lain xtau....yang tua g masjid yang mude semalam gi wakaf che yeh ,..hahaha
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Tue Sep 08, 2009 8:53 pm

boo wrote:
paling tinggi jenayah sbb tu skang ade pondok2 polis sekitar kota bharu n ternyaata ia amat berkesan jenayah ragut turun 22%..ragut jer yg lain xtau....yang tua g masjid yang mude semalam gi wakaf che yeh ,..hahaha

kat perak masa aku blaja skolah agama rakyat dulu daif skit...mana ada pruntukan krajaan negri walaupun BN perintah...ustaz yg ngajar tu kira wat amal jariah la...xde pn dpt gaji sgt melainkan ada sumbangan...xde pn krajaan bagi duit kat skola tu... skola mngah agama pun terabai... xde pruntukan gak...sume kena beli sndri so yuran jadi mahal... susah bdak2 nak blaja...tu yg kbnyakan pegi skolah kebangsaan tp pendidikan agama kurang la n harapkan sbjek pend islam je....

kat klantan yg tua g masjid...yg mude pg wakaf che yeh...mgkin diorang nk tgok market nak wat bisnes....bagus la tu....skang ni bisnes tudung mmang laku.... aku tgok smlam...hahaha...
Back to top Go down
gabanislam
Ahli Junior
avatar

Posts : 147
Join date : 07/08/2009
Age : 31
Location : between the inner ground and sky

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Wed Sep 09, 2009 1:14 am

boo wrote:
btol ke xdok kutuk2 kat amerika mil?atau berita tu sampaai sini..kan pas jadi presiden obama kena kutuk gak aritu..?? pasal kuil tuh kerajaan mane da layan.
deiorg hanya tau menyalahakn kerajaan terdahulu ..nak lepas tangan salahkan kerajaan terdahulu sume gitu.. camne nak merintah negara??bab peruntukan plak sume negri w,pon negeri pembangkang dapt peruntukan tp xtandard rr xkan nak bg lebih2 plak... tp peruntukan tu negeri pembangkang wat menda??bayar duit gaji dieorg jer bkn nak membangun ke ape..

PAS mmg xlayak nak merintah ngr apatah lagi PKR...islam n politik patutnya xleh nak dipisahkan tp realiti hari ni politik n islam xleh bersatu....5 negri je dieorg perintah tp da huru-hara camne nak merintah mlaysia????amek contoh la kelantan negeri serambi mekah tp xda pon ciri2 islamnya poster jer bertudung..sape ckp kelantan islamik tu penipu laa..islam menda kutuk mengutuk??caci mencaci,hina menghina??seorang tok guru ckp kite bleh menghina n mecaci bila kita dicaci..mane blaja laa tok guru tuh..tp bila seorang kafir hina islam die diam jer walaupon kafir tu wajib diperangi..pastu siap cakap xkan masok syurga sokong umno cam laa die masok syurga ntah2 sekali ngan lim kit siang...

terus terang laa aku mmg ANTI PEMBANGKANG ...dulu pas ok jer... nampak la islamik skang bersekongkol plak ngan kafirun,, kalo pas lead geng kafir tu ok gak , ni dok ikot jer bontot DAP yang kafir yg wajib perangi tuh...bile org kutuk2 hina islam diam jerrr pas..

ms awl obama nek dlu diorg kritik kpimpinan die korie sbb obama byk ubah dsr2 ngra.. tu standard la stp pmimpin msti wjib dikritik.. tp xd pn stahu ak kua kate2 kesat pmimpin pmbgkg diorg mgutuk presiden wlpn die kulit itam (stahu ak la.. klau ad brite tu ak terleps pndg kot)..

sigt ak ikrom ms time2 kite ngaji skola agma dl, krjaan msh blm wt pruntukn pnuh lg utk bg bntuan pd skola agma rkyat kt ngri2 kt msia, br taun bile ritu bntuan utk skola agma rkyt ditmbh (ms zmn pak lah kot) mlainkan johor la sbb johor mmg ad pruntukan sndri utk skola agma..

kutuk byk2 pn kt cni org yg spttnye dgr bnde ni kt lua sne tu xd nye nk amek pduli.. ak nk mntk pndgn buah pkiran korg, ap yg spttnye perlu @ xperlu dilakukn utk btulkn keadaan ni.. xkirela ketidkpuasn ati tu pd PR atau krjn BN skg ni..
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Wed Sep 09, 2009 1:21 am

PR ngan BN kena wat sesi perbincangan...x yah dah guna media nak kata sana kata sini...wat meja rundingan...untuk kebaikan rkyat....
Back to top Go down
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Wed Sep 09, 2009 1:33 am

kalo kuar kata kesat mmg kena sensor rr mmg xkuar tb..hahaha
PR xleh bawak berbincang mereka tahu membangkang jerrr ...keje haram xleh buat..dieorang pandai buat demontrasi jerr...sampai isu [pendidikan bawk kejalanan ...rendahnya martabat pendidikan...otak letak mana gok???

sekolah agama rakyat ni cam private school rr asal usul nya then sekolah yg berpotensi negeri amek alih jadi sekolah agama negeri n skang sekolah agama rakayat kerajaan pusat telah amek alih beberapa sekolah xsemua kat klantan jelaa gitu sejarahnya kat negeri len xtau laa plok..yang best tu pemimpim parti XXX dengan berlagak n tanpa rasa syukur berkata "kita bukan xmampu nak urus sekolah agama rakyat(sememangnya daif n bakal terkubur) tetapi kita nak uji kerajaan pusat" nak tengok pusat bujil ke tak kot...
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Wed Sep 09, 2009 1:41 am

x kisah la sape yg memerintah. gua pun mcm korg gk. kte nk kn perubahan. dr yg baik kpd yg lbh baik. yg kurg baik jd lbh baik. simple as that. mslhnye skrg.. siyes ckp la. gua x nmpk ape2 prubahan yg brlaku dibwh pemerintah parti pembangkang. gua bukn la pengikut kuat BN, tp atleast gua nmpk la gk pembahruan yg cube dilaksanakan. tp utk prti pembangkang, gua rs lbh kpd menstatikkn keadaan yg sedia ade. kalo ade penyokong parti pembangkang kt sini silalah tunjukkan ape yg diorg da buat.

ape yg kte boleh btolkn? xde pape. dgn situasi kte skrg ni, gua rs pyh. psl kte xleh nk ubah ape yg da trmaktub dlm perlembagaan. kalo nk wujudkn peluang pekerjaan tu insyaallah boleh la. yg lain2 tu gua rs kene brsusah pyh.

bab sekolah agama plak... kt tmpt gua ni melambk sekolah agama... tp gua x masuk pun. psl awl2 gua da sound mak gua, yg otak gua akan jem kalo msuk skola agama lps skola agama. psl gua sdr thp kemampuan otak gua. lain la korg. hahahaha... nk kate sekolah agama ni boleh buat bdk2 preoccupied x jugak. gua rs mmbr2 gua yg skolah agama ni same jer perangai mcm gua. lg2 da msuk skola menengah. kalo nk diikutkan, kt k.l ni la tmpt segala hiburan yg bdk2 skrg idam2kn. siyesly gua rs, mslh sosial ni boleh diatasi dr umah.
kalo kte boleh provide suasana yg harmoni dlm umah. mslh sosial ni boleh dikurangkan. sbb brdsrkn permerhatian gua, bdk remaja nk kn hiburan. bile xde hiburan kt umah, mula la carik hiburn kt luar. stat dr sini la yg jd gejala sosial tu. tngok, kn gua da teroff topik neh. harammmm....

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Wed Sep 09, 2009 1:52 am

i agree wif u ekei....sume mula dari rumh...hiburan mmg laa perlu tp xperlu rr lebih2..ringan2 dah rr,,hiburan xsemesti pusat hiburan jerr..wpanggung wayang, karaok ker n so on laa...bila sebut benda ni makasiat slalu...buat asing2 xpe panggung laki n puan gitu gok karok buat asing2..kurang2 dapt gak release tension ,,xsemua org nak men futsal n boling jerr... g men futsal berderet bwk awek pakai sendat kol 2,3 pagi ...aku tengok pon xterasa nak men futsal dah nak men benda lain ade laaa....
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   Wed Sep 09, 2009 1:57 am

aku taw..
bla jadi camtu ko xmen futsal korie..
ko men bola..
hahahha~~
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: sudut politik kedai kopi...   

Back to top Go down
 
sudut politik kedai kopi...
Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Legacy Of UMT Aquaculturist :: Pengumuman dan Aktiviti Forum :: Borak kosong-
Jump to: