Legacy Of UMT Aquaculturist
sila2 la masuk...minum2 dulu...sila2 jangan malu2

Legacy Of UMT Aquaculturist

We wont break...we will always stay together...wherever we are...we are one~
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  RegisterRegister  Log inLog in  
nak memeriahkan forum...aku open topik baru >> Umah Ensems...dimulai dengan Umah Ensems #1 : Hatchery air tawar... xperlu posting ikut topik...santai2 sesantai2nya...posting sampai 50 dan akan dilock and sila bukak topik baru Umah Ensems #2 : (ups to u tajuk nye)...kita tengok sampai berapa ratus topik ini leh bertahan...off topik + dabel post dibenarkan!!!!

Share | 
 

 how much will u cost?

Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 1:06 am

bile bincang psl kawin skrg ni, jauh beza dgn zaman parent kte. dulu urusan kawin gua rs lbh simple dr skrg. nilai hantaran pun da jauh sngt bezanye. kalo dulu, 1 ribu tu da kire mhl la gk. tp skrg ni, 10 ribu tu ade yg anggp rendah.

so, ade 2 persoalan disini.. harap korg buleh jwb ar.

1. utk pompuan sahaja - brape korg rs hantaran kawin korg? agk2 brape parent korg akn sebut harga utk hantaran kawin korg?

2. utk lelaki sahaja - brape korg snggup byr utk memiliki gadis yg korg cintai?
brape hantaran yg korg rs berbaloi utk seorg gadis mengikut pasaran?

kali ni tolong ar jwpn dlm figure. jgn ar bg jwpn selamat atau atas pagar.
mcm xde mknenye. ekceli ade mmbr gua nk tunang ujung minggu ni. so, die crite la yg mak die ltk hantaran kawin 12 ribu. tp die da mintak kurg sket. lps mark up ngn mark down, jd lah 10 ribu. gua rs mcm jualan langsung anak pun ade dah neh. tp tu la realiti. korg maybe x nk hantaran tinggi2. tp parent korg mcmner plak? kire xnk bebankn bkl suami la konon nye. tp hantaran still maintain 10K. kesian la kt bkl laki korg. ish3.. kalo stkt gaji 2500 kebwh, gua rs nk kumpul within 4-5 years pun susah nk cecah 10K. tu bru hantaran. persiapan lain? pening weh nk pikir... myb sbb tu l gk mak gua ckp, kalo xde 20ribu yg ngade2 nk kawen. siot...

so, pikir2kn lah. kalo rs value tinggi (kire mcm komplete pakej la. rupe ade, ijazah ade, rajin mengemas, pandai masak) boleh ar nk ltk mhl2. ni x, ape pun xde, tp hantaran nk grand. x bleh thn...
hahahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 1:59 am

kalo gini la persoalannya...berat gak tuh...hahaha
tp hantaran bleh share la laki ngan pompuan...sbb yg kawin laki ngan pompuan kan...so bleh 50%...
mas kawin je yg wajib bagi...
drpd duit abih byk2 masa kawin baik smpan utk masa dah brumah tgga esok...utk anak2...lag bagus.
Back to top Go down
gabanislam
Ahli Junior
avatar

Posts : 147
Join date : 07/08/2009
Age : 31
Location : between the inner ground and sky

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 2:20 am

peh ikrom dh mnnjukkn kmatangan pkirannye..bleh lihat ms depan..bguh2 demo..huhu
bg ak klau 10k tu kire limitla..klau tgk graf mlengkung tu, 10k tu kire highest limitla, klau tgk pnglmn dr abg akak ak yg dh kwin, sume hntran 4 agka je..tp besenye hntran ni parents owg pmpn yg tntukn, yg si gadis tu klau syg sgt2 pd bkl laki die slow talk la ngn mak ayah die, bg kurg ke, taula brg skg mhl, gula dh jd cm chipmore jp ad jp xd, ayam togel pn nek harga..tp consider2la org yg kne bg hntran tu..hehe,cian die klau kne 10-20k..huhu
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 2:27 am

ceh jawapan selamat. ape daa ikrom. gua tny brape lu snggup byr utk hantaran la. adoyai. ade plak kes main share2. mmg la boleh share. tu pun kalo dpt org yg snggup nk share. kalo siap suro sapot kenduri umah die skali mcmner?

kalo gua, paling tinggi gua sanggup trime hantaran smpai 15 ribu jer. tu maximum. tu pun mmg komplete set ar. secara azalinya lengkap ar. kalo lbh dr tu siyesly gua rs melampau. mngikut pemerhatian gua, hantaran utk gadis2 yg ade ijazah dlm 8-10 ribu. kalo yg xde pape, dlm 5 ribu ar lbh kurg. kalo artis gua x tao. jgn tny gua. tny la wartawan hiburan. hahahaha..

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 2:35 am

ok la...aku dlm 5000-6000 je bleh la...tu dlm 2-3 thun lg tuh...nk tinggi lagi tggu tua skit...haha
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 10:11 am

hantaran meh??
limit 10k..
tu kira limit tahap giler babeng la..
wlaopon aku xdak 10k.. hahahaha~~~
tu hntaran smata2 tuh..
xmsok mas kawen lagik.. knduri lagik..
sbb tu mak ko kta koman2 kna da 20k ekei..
20k tu pon kira tahap cukup2 makan aje..

p/s: aku xpham satu je.. nape ltak smpai 10k tuh?? ntok ape? barang mahal? ape kna mngena? anak pmpuan tu sejenis barang ke??
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 31
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 11:57 am

bagi aku, hantaran ni not a big deal la.. buat apa la nak peningkan kepala.. bincang la dengan bakal suami tu setakat mana mampu, then bincang dgn family lak. hantaran nih kira pemberian ja pn. wajibnya mas kawin tu.

tapi, ada gak lelaki yang support kenduri pihak pompuan guna duit hantaran tu. contohnya, hantaran 10k, kenduri dlm 2000 nak guna. so balance nak bagi kat pompuan 8000 ja la. tapi sebutan hantaran dia tetap 10k.

ada gak yang bagi barang kemas. macam sepupu aku kawin, tak dapat duit tunai utk hantaran tapi ganti dengan barang kemas berharga 6000. so hantaran dia tetap disebut 6000.

menjawab soklan ak, kalau aku la.. aku nak letak brapa rm tu seyes aku tak tau lagi. sebab kena bincang dulu. tapi dalam kepala aku nih aku macam suka ja nombor 8. mungkin 8888.88 hahahaha!
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 2:16 pm

dah cam owang cina plak suka nombot 8..
hahahaha~~~~
tu xda hal..
klo laki mampu, nk tnggung okeyh..
ni klo kuarga pmpuan dah ltak 'harga mati' pe kes???
ckap pling rndah 10k..
mau garu kpala weh!
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 31
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 2:30 pm

yang nak kawin si pompuan.. yg family dok pressure sangat pasal hantaran ni awat x tau.. tak bleh diterima akal betul la.. duit hantaran tu pun bukannya dapat kat family pn. aku tak bleh blah la dengan family yg terlalu pentingkan sangat hantaran tu. nak jual anak ke apa?? huhuhu..
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 3:32 pm

aku no komen la kalo kuarga jnis xleh bwak brbncang neyh..
lagi sadis kalo ada yg sound camneyh...
"TAKDE DUIT JANGAN BERANGAN NAK KAWEN LA.."
kmpom aku batalkan rncangan nk bina masjid ngan si dia..
cari calon baru la..
Back to top Go down
mus
Ahli Baru
avatar

Posts : 25
Join date : 14/08/2009
Age : 31
Location : penang

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 5:46 pm

ala.. klo dah suke bincang lek lok dgn pasangan korg.. kalo dia nak mahal2 jugak, alamatnya x kawen la dia.. so yg tanggung akibat pompuan tuh.. tapi zaman skarang 7000-8000 standard la.. klo nak senang buat mcm ikrom ckp.. kongsi 50-50... tapi senyap2 jgn bagi parent tau.. hahaha
Back to top Go down
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 8:57 pm

senang cite buka tender laaa..sape byr lebih amek rrr..hahaha.. kalo da syang pe pon sanggup..lgipon pas kahwin atau dekat2 nak kawen bisanya rezeki mmg murah rrr..member2 aku bnyk gitu..ntah pape..keje xstabil tp kawen awl then pastu trs dpt keje best..abg aku sdr gitu gak..duit mane ade sgt nak dkat kawin rezeki curah2..ko tengok laa osmi skang dah stabil gak skrang..so cepat2 laa kawen..kawen tu benda baik..Allah akan tolong laa...tp 10k kalu degree kira standar rr skang bwh sket 7k..bersdialah wahai laki2..duit aku hbs byr muka keta doh..gara2 frust,,,ahahha
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 9:34 pm

frust korie??
smacam aje ayat ko??
hahaha~~
ko amek kete pe korie??
tepek la nak tgk,...
aku dok menenggek jipang aje..

tp mmg btol la korie...
mmg rzeki akn dtang mncurah2..
owang kata 'rezeki anak'..
tu pon kalo dapat anak la..
klp xdpat, rzeki orang baru la kot???
Back to top Go down
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 9:51 pm

so from now on kumpul laa duit kalo nak kawen..xpon ko g je berbaik2 ngan family awek leh rr kawtim kire lepas mane yg wajib dah laaa...sbb skrang sume duit tu pon xphm kerr???so brape2 pon kene byr laa kalo nak kawen...have 2...
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 9:58 pm

iyo la pakcik..
mmg skarang smua pkai duit..
tapi agak2 la nak letak antaran tuh..
cdangan ko mmg bleh dterima korie..
knal rapat2 ngan bkal mntua korang..
so bila nak masok mminang, snang nak kawtim..
hahahahah~~~~

p/s: yang aku xstart kmpul duit skarang??
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 11:50 pm

kebetulan lak kat forum pn cita sal kawin-mawin..?? huhuhuhu~

kalo ikut mak bapak aku, kemungkinan hantaran aku at least RM 8k la kot... sbb kakak aku pn dh 7 lebey... sbg adik kunun2 aku sepatutnya tak leh kurang dari kakak aku la... aku pn tak tau mana mai budaya ni... ada la berdasarkan beberapa faktor, tetiba teori ni kuar... huhuhu~

kalo secara peribadi plk, tgk pada kemampuan bakal suami aku... yg pntg aku tak mo smpai dia berhutang... aku gak yg nk kena hidup susah sekali dia pas kawin nnti dok nk menghabiskan hutg... mintak simpang la...

part yg plg susah sebenanya nk pujuk mak ayah... tp aku rasa bisa diatur tu suma... pndai2 ar nk kuarkan ayat... hahaha~ niat tu pnting... mcm kakak aku kawin dulu, dia mntak mak ayah aku kurang kan ckit jmlah hantaran... tp tak berapa berjaya... aku?? tak tau la lg.. wait n see ar... kalo dpt laki kaya yg sanggup bg lebih pn aku rasa aku prefer bersederhana ja kot... cheers
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Tue Oct 06, 2009 11:58 pm

akhirnya..!!
ada orang laen kat dalam forum neyh!!
huhuhuhu~~~
kesunyian giler aku tadik..
series ckap la.. aku xpham camne mak bapak bley pk camtuh..
letak mahal2.. ats sbab ape?
nk bg alasan nk guna wat knduri?
aii.. si lelaki tu xguna duit ke wat knduri??
sbb pmpuan tu da ijazah/dploma?
kamon la.. kakak aku pn da ijazah.. 1.5k aje bpak aku ltak hntaran dia..
personally la bg aku, mk bpak camtu xpk lngsung pe akn jadik kpada idop ank pmpuan dia..
cam ain kata.. pe guna kawen tp idup berhutang??
aku cma nak tau sebab yang kukuh knapa letak smpai 10k???
tu je.. nape smpai 10k??
sapa2 ada sbab / hujah nak gtaw??
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:12 am

utk belanja kenduri kendara la prop weii... n itu la kaitannya ngn hrga brg mahal skrg... sbb biasanya sebahagian dari duit hantaran tu mmg guna utk kenduri n berapa ribu ja akn diserahkan pada si pompuan utk belanja dia... biasa dlm 2k atau 1.5k la... mcm kat kmpg mak aku kat sg siput sana, aku penah dgr mak sedara aku cita... family si pompuan tu mmg tak leh nk buat pa2 persediaan smpai la pihak lelaki bg duit hantaran... aku tgk expenses utk bunga telur, bilik la hapa ka benda lg utk kawin tu suma mmg total out cecah 10k la... bg aku, pompuan leh demand price ngn parents dia (mntak kurang ckit) kalo dia leh tlg ringankan beban mak bapak dia utk wat mjlis walimah...

-----> budaya kenduri kawin skang ni yg menjadi masalah sebenanya.. kalo ikutkan, wat kenduri tu sekadar kemampuan ja.. misal kata kemampuan takat jamu laksa, then itu ja la yg ko jamu... sepatutnya... n sesapa yg menyusahkan urusan perkahwinan ni sebenanya dosa tau tak... aku penah baca artikel ustz mana tah pasal isu ni...
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:24 am

sbb tu la aku tnya...
dah xdak duit, wat la scara sdrhana..
ni tak.. mau lauk 4,5 mata.. pkai catering plak tuh..
aku pham la knduri kndara tu pkai bnyak duit..
so, si kuarga pmpuan nk pkai duit dari antaran si lelaki la nk wat knduri..
TAPI.. SI LELAKI TU BUAT KNDURI XPKAI DUIT KE???
sbb tu la aku xleh trima alasan duit tu ntok wat knduri..

p/s: aku rasa artikel yg ko bc tu mmg btol ain.. nk taw tak? paksu aku kawen, knduri dia jamu bihun je taw??? time bujang, dia dok kata 'pa susah, jamu bihun ja time kawen nanti'.. tup tup, mmg jamu bihun btoi.. hadoi laa...
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:31 am

kalo yg tak kisah leh la weh... mcm aku dok kt tmn ni standard mmg cater la.. tak larat mk bapak nk uruskan masak-memasak... ini yg takut malu ngn mmbe2 la hapa la... tu yg aku tak phm tu... yg si pengantin pn kdg2 ngada2 jgk... byg kan utk make-up saja dh beratus... kalo cntik takpa gak... pastu baju pengantin tak kira lg... baju tunang lain, nikah lain, kenduri lain... haha~ kalo nk wat pelamin, buat bilik yg satu pakej tu pn mkn berapa ratus da... pakai DJ lagi.. bg aku suma tu membazir ja... alasan yg selalu aku dgr ialah, takpala.. kawin sekali ja seumo hidup.. so alang2 nk wat, biarla meriah ckit... ini aku ckp skrg... time aku kawin esok aku tak tau la plk gane... hehe~ lol!
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:35 am

hahahaha...
korang kawen skali xpe la...
nk kawen lagi skali pon ats sbb dh brcerai aje..
laki cerai x cerai, da lagik kuota..
so, xdak istilah kawen skali je seumor idop..
aku ulang..
xdak istilah kawen skali je seumur idop... (bagi lelaki) What a Face

cepat.... kuarkan hujah2 anda cepat..~~
aku tengah syok membangkang neyh..
aku akn brenti bila da hujah yg btol2 aku leh terima..
soklan aku..
KENAPA HANTARAN SAMPAI MENCECAH 10K?
Back to top Go down
pie_spekong
Ahli Junior
avatar

Posts : 184
Join date : 17/08/2009
Location : parit sulong

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:38 am

hoh..semalam mus mintak 12k..kecut aku dengar..
haha..
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:42 am

kite maybe x nk susahkn psgn kte, bg pompuan la. tp boleh ke parent korg brkompromi? jd la mcm kes mmbr gua. die x mmg x nk menyusahkn bkl suami die. tp bile kene tang mak die. no kompromi. lps pujuk/deal last2 dpt ar mark down 2ribu dr sebut harga asal yakni 12ribu. hantaran sahaja. lain2 gua x tao.

mengikut teori ekonomi gua. kalo dpt saving 500 sbln pun, utk cukup 20ribu perlukn 40 buln. yakni lbh kurg 3 thn lebey. tu pun kalo boleh nk sep la. tp kalo da ade komitmen lain mcm kete, moto, kad kredit, insurans, ptptn, dll lg. boleh ke nk saving 500 sbln? nk plak gaji below 2ribu. kalo keje krajaan boleh ar crite psl bank rakyat. yg keje swasta mcmner? nk pinjam along?

skrg mmg ar majoriti hantaran gadis2 berijazah lbh kurg 10 ribu. 3-4 thn akn dtg same gk ke? myb time tu 10 ribu tu bleh kate rendah la tu. sape tao. same mcm nasi lemak ar. dulu boleh jer dpt dlm 70sen. skrg, nasi lemak kosong je rm2. kalo ade lauk mau 4-5 hengget. tu blom kire nasi lemak antarabangsa.

certain2 negeri x brape kesah sngt psl brape tinggi hantaran kawin. tp kt area selangor ngn k.l, mmg kesah. kt kg gua pun hantaran utk gadis yg xde ape2 sijil pun ade yg smpi 8ribu. ape kes? tu yg xde ape2 sijil. yg ade sijil2? mau x pening. kene plak dpt ank org yg ade pngkt, mcm dato ke. mao botak pale seyh...

satu lg trend yg ako prasan kt k.l skrg ni, bdk2 muda suke nikah gantung. yakni nikah tanpa kenduri. myb ni implikasi dr prbelanjaan kawin yg meninggkat kot. tp, awal2 mak gua da sound. jgn ngade2 nk kawin gantung. lps tu gua ckp la. okey ape dr kawin tanpa nikah. hahahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:43 am

pie_spekong wrote:
hoh..semalam mus mintak 12k..kecut aku dengar..
haha..

what?? giler ar mus... dia mntak ngn ko ke? ohhh... skandal ek..? hurrm [off topik jap]

oit prop... biasanya lelaki yg kawin kali pertama ja yg meriah lebih... yg kuota2 lain tu tak silap aku kebanyakan wat ala kadar ja... soalan ko ni perlu dijawab oleh mereka yg mmg suka letak harga tinggi... mcm aku, aku tak leh jwb sbb aku tak menyokong perkara tersebut... ahahaha...
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: how much will u cost?   Wed Oct 07, 2009 12:47 am

hahahaha...
ilek aa ain.. tu prnyataan.. bkannya kbenaran..
wah ekei.. pnjang btol pnerangan ko..
nikah gantung meyh?? ina naim pon nikah gantung gak kan???
woit! artis pon nikah gantung neh...
aku nak wat gak la... hahahah~~~
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: how much will u cost?   

Back to top Go down
 
how much will u cost?
Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Legacy Of UMT Aquaculturist :: Pengumuman dan Aktiviti Forum :: Perbincangan Umum-
Jump to: