Legacy Of UMT Aquaculturist
sila2 la masuk...minum2 dulu...sila2 jangan malu2

Legacy Of UMT Aquaculturist

We wont break...we will always stay together...wherever we are...we are one~
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  RegisterRegister  Log inLog in  
nak memeriahkan forum...aku open topik baru >> Umah Ensems...dimulai dengan Umah Ensems #1 : Hatchery air tawar... xperlu posting ikut topik...santai2 sesantai2nya...posting sampai 50 dan akan dilock and sila bukak topik baru Umah Ensems #2 : (ups to u tajuk nye)...kita tengok sampai berapa ratus topik ini leh bertahan...off topik + dabel post dibenarkan!!!!

Share | 
 

 Suka atau Serasi?

Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Suka atau Serasi?   Sat Oct 03, 2009 10:46 pm

Mana satu nak pilih..pilih seseorang yang kita ada perasaan suka tapi tak brapa nak serasi..atau pilih seseorang yang serasi dengan kita tapi tak ada perasaan suka sangat?seorang member aku mengalami masalah ni. dia minta pendapat aku.. bagi aku, keserasian tu penting.. kalau tak serasi susah gak.. perasaan suka dan sayang tu boleh dipupuk kan.. tapi keserasian?korang camna lak?
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Sat Oct 03, 2009 11:54 pm

ni soklan yg membuatkn golongan2 atas pagar pening nk jwb. bg gua keserasian tu penting. sbb keserasian tu boleh la ckp menjamin perhubungan yg berkekalan. soal suke da syg tu buleh dtg dan pergi mcm tu ajer. tp soal keserasian tu, ia mkn mase. dan pyh nk hilang. keserasian will make both of u look good and picture perfect. hehehe.. keserasian gk akn buat komunikasi akn jd lbh berkesan, ape2 urusan mudah nk setelkn. keserasian boleh menghilangkn perasaan jemu/bosan. in short keserasian = great fun. hahahahaha
u never get tired of it.

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Sun Oct 04, 2009 4:06 pm

aku sokong keserasian..
aku sokong keserasian..
aku sokong keserasian..

suka tu kdang2 mainan perasaan aja..
kdang2 kita tertipu dengan prasaan kita..
Back to top Go down
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Sun Oct 04, 2009 8:36 pm

serasi bersama..lebih baik serasi rrr...all u can do together2 laaa..
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Sun Oct 04, 2009 9:00 pm

aku selalu dengar orang yang berpisah atau bercerai akan bagi alasan 'dah tak serasi'.. well, keserasian boleh hilang gak ek?
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Sun Oct 04, 2009 11:42 pm

avissawella86 amy wrote:
aku selalu dengar orang yang berpisah atau bercerai akan bagi alasan 'dah tak serasi'.. well, keserasian boleh hilang gak ek?

tu bukn x serasi la... tu da xde persefahaman la. tp kn, gua rs mcm same jer dua2 tu. hahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Mon Oct 05, 2009 12:08 am

tu alasan jer..xkan nak cite bnda peribadi..jwpn selamat xserasi laa...
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Mon Oct 05, 2009 12:45 am

boo wrote:
tu alasan jer..xkan nak cite bnda peribadi..jwpn selamat xserasi laa...

i like ur answer korie. alasan je tu sume. jwpn paling slmt utk kaver konflik. hahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Tue Oct 06, 2009 2:10 am

cam lebey kurg je...bila serasi akan timbul la suka...gitu kan...
bila dah serasi bersama so jd la suka sama suka...

tapi kalo suka pon...lama2 jadi serasi gak...
mana satu ek...arghhhh......
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Tue Oct 06, 2009 12:11 pm

ikrom wrote:
cam lebey kurg je...bila serasi akan timbul la suka...gitu kan...
bila dah serasi bersama so jd la suka sama suka...

tapi kalo suka pon...lama2 jadi serasi gak...
mana satu ek...arghhhh......

Perasaan suka tu mungkin lahir dari sifat atau ciri fizikal yang ada pada seseorang tu. Suka juga mungkin kerana kita tertarik padanya disebabkan memiliki apa yang kita mahukan. Dari perasaan suka ni mula la akan lahir perasaan2 lain seterusnya.. korang pun boleh agak kan. Tapi serasi tu pulak adalah kesesuaian, kesepadanan atau lebih senang harmoni. Ini termasuk la dari segala segi dan aspek samada perasaan, perhubungan, perbuatan atau perlakuan.

Bagi me, keserasian tu penting.. bukan senang untuk lahirnya keserasian ni. bak kata orang putih 'chemistry' tu.. kalau tak serasi pun susah gak.. perasaan suka dan sayang tu boleh dipupuk kan.. tapi keserasian? serasi ni bukannya boleh dibuat2.. ia datang sendiri. kita akan tau kita serasi bila kita selesa dan berasa senang dengannya..

*** posting in my blog
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Tue Oct 06, 2009 2:53 pm

owhhhhh......x penah rasa mende2 camtu la plak....cam best je...hehehe...
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Tue Oct 06, 2009 3:30 pm

xpnah rasa ikrom???
series ckap la.. ko nk rsa mnde kalo sblom ni ko asyik xlayan pmpuan aja..??
ko xleh nk kta ko xperlu pmpuan ke hape ke...
tu kira melawan hukum tuhan tuh..
sbb tuhan da jadikan mkhluknya scara berpsang2an..
fitrah manusia perlu kpada psangan berlawanan jantina..
sbb kita ada prasaan, ada nafsu..

tp xpe ikrom.. skarang ko da brubah..
so insya Allah.. prasaan yg ko xpnah rasa tu akn datang gak satu ari nnti..
cma tgu je la masanya..
orang kata 'xsmpai seru lagik' ko neyh..
hahaha... pndai aku nak cramah ikrom..
pdahal aku pon cam dia gak dulu...
hahahahah~~~
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Tue Oct 06, 2009 6:29 pm

hehehee... tak sampai seru lagi.. macam best ja ayat ko ni prof huhuhu!  =D
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
boo
Moderator
Moderator
avatar

Posts : 455
Join date : 14/08/2009
Age : 33
Location : lokasi

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Tue Oct 06, 2009 8:49 pm

wah pening aku baca xplanation ko amy..adei laa tp btol gok..suka ni leh dipupuk n kadang xsedar dah tersukaa..serasi ni susah gak rrr....
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Tue Oct 06, 2009 10:01 pm

yang nak penin bca xplaination tuh???
ahhahahaha~~~~
erh.. nak ckap ape lagi ekkkk......
scratch scratch scratch scratch scratch scratch scratch
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 12:05 am

serasi tu pnting... bg aku... no doubt on that...

aku penah baca satu quote yg mksudnya lebey kurg gini la... kalo skrg bila berkawan/bercouple/bercinta tu mmg dah tak rasa serasi, tak yah la nk tunggu lama2 utk tgk kot2 keserasian tu akan wujud atau berjaya dipupuk... sbb keserasian tu biasanya akn wujud dari hari pertama kita berkenalan ngn seseorang... kalo hari ni dh tak serasi, means 10 thn akn dtg pn takkan serasi jgk... yg aku fhm dari quote yg aku baca tu la.. aku tak igt exactly kata2 dia cmna... huhuhu~
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 12:58 am

serasi tu mcm sebatian kimia la gk. slh sebatian, boleh meletup. silap kuantiti, jd bende lain. x cukup sebatian jd cacat plak. so, serasi tu perlukn sebatian yg btol, kuantiti yg btol yg terhasil secare semulajadi. xleh dihasilkan secara sintetik. hahahaha...

ekceli keserasian tu boleh dipupuk jika korg adalah jenis org yg sngt2 flexible. dlm bhs omputihnye, u can blend with any type of people perfectly. hehehehe..
tp x same mcm keserasian yg dtg secare natural. hahahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 1:13 am

boo wrote:
wah pening aku baca xplanation ko amy..adei laa tp btol gok..suka ni leh dipupuk n kadang xsedar dah tersukaa..serasi ni susah gak rrr....
member aku kata serasi tu sensasi..huhuhu.. yg tu aku pn xtau nak explain heh.. 
ain, betul tu... kalau dari mula dah tak serasi, memang sampai sudah xkan serasi kan?
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ajak syed
Ahli Junior
avatar

Posts : 175
Join date : 31/08/2009

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 11:18 pm

ain manisa wrote:
serasi tu pnting... bg aku... no doubt on that...

aku penah baca satu quote yg mksudnya lebey kurg gini la... kalo skrg bila berkawan/bercouple/bercinta tu mmg dah tak rasa serasi, tak yah la nk tunggu lama2 utk tgk kot2 keserasian tu akan wujud atau berjaya dipupuk... sbb keserasian tu biasanya akn wujud dari hari pertama kita berkenalan ngn seseorang... kalo hari ni dh tak serasi, means 10 thn akn dtg pn takkan serasi jgk... yg aku fhm dari quote yg aku baca tu la.. aku tak igt exactly kata2 dia cmna... huhuhu~

erm aku pon cm penah t'bace quote tu. Tapi byk dlm drama tv ngan alam nyate, pasangan yg mule2 musuh ketat, gaduh2, nyampah, nak pandang muke pon xleh.. biasenye jiran @ member tempat keja yg asyik nk gaduh jek kijenye.. tapi pas lame2 pastu wujud rase suke, mesra n sayang.. terus kawin, bahagia b'kuarge pastu. hehehe.. camne ni?? hurm .. tapi aku rase ni pon b'makne keserasian tu kne @ akan dtg sendri, x boleh dipupuk atau pakse. dlm hubungan, serasi tu msti atas lg dr suke.. bru ar b'kekalan
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 11:33 pm

kdg2 yg jadi punca gaduh tu bg aku, antara 2 org tu mmg dah ada attraction... tp dua2 pn tak leh terima + ego... kira cam tak sedar kata perasaan tu dh wujud since da first time they met... (cita lam tv kan ka selalu gitu..)

ko igt nk gaduh leh ngn sebarangan org ka? org lain aku tak tau... tp aku tak gaduh ngn org yg aku rasa cam tak best nk gaduh... hehehe~ kenyit kira utk jadi teman gaduh pn perlukan keserasian gak ar.. tu yg lama2 leh jd bercinta n kawin tu...
Back to top Go down
ajak syed
Ahli Junior
avatar

Posts : 175
Join date : 31/08/2009

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 11:38 pm

kira gaduh2 manja ar ni. kate nyampah, dlam ati suke.. hehehe.. btol ar, kt situ dah ade serasi sbnrnye. soal kate, lidah bleh bohong. soal rase, ati xboleh bohong
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 11:41 pm

wth??
nak gado ngan orang yg ko rasa best nak gado??
camtu pn ada meh..??
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 11:46 pm

of coz ar.. gaduh pn kena ada feel gak oo... kalo jenis bosan punya org, ko nk ajak gaduh pn tak best... tak btoi?? Razz Razz Razz
Back to top Go down
ajak syed
Ahli Junior
avatar

Posts : 175
Join date : 31/08/2009

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Wed Oct 07, 2009 11:53 pm

silap2 nti dr gaduh manje jadik b'tumbuk plak.. cube hg gaduh ngan hamster tu prop, best x? kot2 ar mne tau korg serasi ..
Back to top Go down
pie_spekong
Ahli Junior
avatar

Posts : 184
Join date : 17/08/2009
Location : parit sulong

PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   Thu Oct 08, 2009 12:00 am

Anonymouse wrote:
xpnah rasa ikrom???
series ckap la.. ko nk rsa mnde kalo sblom ni ko asyik xlayan pmpuan aja..??
ko xleh nk kta ko xperlu pmpuan ke hape ke...
tu kira melawan hukum tuhan tuh..
sbb tuhan da jadikan mkhluknya scara berpsang2an..
fitrah manusia perlu kpada psangan berlawanan jantina..
sbb kita ada prasaan, ada nafsu..

tp xpe ikrom.. skarang ko da brubah..
so insya Allah.. prasaan yg ko xpnah rasa tu akn datang gak satu ari nnti..
cma tgu je la masanya..
orang kata 'xsmpai seru lagik' ko neyh..
hahaha... pndai aku nak cramah ikrom..
pdahal aku pon cam dia gak dulu...
hahahahah~~~

aku nak highlight kan je statement prop..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Suka atau Serasi?   

Back to top Go down
 
Suka atau Serasi?
Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Legacy Of UMT Aquaculturist :: Pengumuman dan Aktiviti Forum :: Perbincangan Umum-
Jump to: