Legacy Of UMT Aquaculturist
sila2 la masuk...minum2 dulu...sila2 jangan malu2

Legacy Of UMT Aquaculturist

We wont break...we will always stay together...wherever we are...we are one~
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  RegisterRegister  Log inLog in  
nak memeriahkan forum...aku open topik baru >> Umah Ensems...dimulai dengan Umah Ensems #1 : Hatchery air tawar... xperlu posting ikut topik...santai2 sesantai2nya...posting sampai 50 dan akan dilock and sila bukak topik baru Umah Ensems #2 : (ups to u tajuk nye)...kita tengok sampai berapa ratus topik ini leh bertahan...off topik + dabel post dibenarkan!!!!

Share | 
 

 jutawantani...

Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
nurazilahedrus
Ahli Skodeng
avatar

Posts : 14
Join date : 18/08/2009
Age : 31
Location : dapur smk likas

PostSubject: jutawantani...   Sun Sep 06, 2009 5:35 pm

First topic message reminder :

asm sume...
kalo korang ada tanah...ada duit (skit je xbyk)..projek ptanian apa korang mo wat?
modal kecik harvest cpt utg byk...
any1??? bounce
Back to top Go down

AuthorMessage
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: jutawantani...   Tue Sep 08, 2009 3:34 am

jd org tgh mmg cpt untung..tp kn kerja keras utk dptkan market jer..pas dpt pegang market..fhm2 sndiri jela..kekayaan anda tu..
Back to top Go down
lavenda9oo8
Ahli Junior
avatar

Posts : 125
Join date : 06/08/2009
Age : 31
Location : PENANG

PostSubject: Re: jutawantani...   Tue Sep 08, 2009 12:23 pm

a'a psl serai to ada msk brite kan...

rugi bkn singgit 2 to...

tp ms ak ngah ngnggur ritu,ada gk t'tarik nk juin ala2 cramah wt duit to la...

tp nsb ngah sengkek,,kalo x ak pn kna tpu gak agknya...

tp tnm cili ok sgt tau...tp lbh t'perinci ak xsure....jz bg cdgn je..hehhe
Back to top Go down
nurazilahedrus
Ahli Skodeng
avatar

Posts : 14
Join date : 18/08/2009
Age : 31
Location : dapur smk likas

PostSubject: Re: jutawantani...   Tue Sep 08, 2009 12:31 pm

aku pena wat cili tu dayang...fertigasi lagi..aku impot dr kedah..sekali dgn benih apa tah spesis dia tu..spesis yg merah2, panjang2, xpedas, tp byk...trial n error la konon...seronok sbb aku xpyh wat apa2..cuma topup air baja je..the rest dia wat sendiri...tp tu la kos tgi sgt..lg 1 aku xreti nk belai2 manja dia nk kenalpasti penyakit dia so at last buah yg terhasil mmg merah tp berkedut2. nk mkn pn xselera...tp separuh benih yg aku bg pakcik aku bela tu ok pulak...sume cantik..mmg kene byk belajar lagi...hehe..kat sbah aku survey ada 1 je syarikat wat fertigasi ni tp kecik2 je pun..
Back to top Go down
lavenda9oo8
Ahli Junior
avatar

Posts : 125
Join date : 06/08/2009
Age : 31
Location : PENANG

PostSubject: Re: jutawantani...   Tue Sep 08, 2009 12:44 pm

to la pasal mnja ckt ar...

huhu xpe blaja dr pngalaman....
Back to top Go down
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: jutawantani...   Tue Sep 08, 2009 12:49 pm

buah berkedut tu sbb kalu x slp aku ade 2 faktor..satu akar pokok tu dh start mati, mgkn sbb lemas dlm air@semut bsrg kt sn..satu lg..ntah la kekurangan nutrisi kot..
xpun dh kn sndrom daya krg thn... jd la tua krepot.. gelak gelak gelak

p/s: maklumat diats mgkn tdk bnr..kerana bdsrkan pgalamn sndiri tnpa research dr universiti..
Back to top Go down
nurazilahedrus
Ahli Skodeng
avatar

Posts : 14
Join date : 18/08/2009
Age : 31
Location : dapur smk likas

PostSubject: Re: jutawantani...   Tue Sep 08, 2009 12:57 pm

mungkin da kene H1N1...mungkin jugak la sbb aku set dia siram 4 kali sehari..tp aku ikut arahn dlm panduan tu...mgkn akar da mati lemas...
bole jadi dia kesejukan tu yg kerepot.... Razz
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: jutawantani...   Tue Sep 08, 2009 4:31 pm

kalau kat tempat aku (perlis) yang sedang glamor sekarang nih tanaman anggur la. kalau dulu orang cakap tanam anggur (merujuk kepada yang menganggur) sekarang tidak lagi ok. tanam anggur dh jadi satu pekerjaan yang agak lumayan Very Happy

cuma, kena tengok keadaan tempat gak kot. dari segi cuaca dan tanah. tapi kat tempat lain aku tak pasti la dah ada orang start ke belum untuk mencuba tanam anggur ni.. Rolling Eyes
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: jutawantani...   Wed Sep 09, 2009 5:00 pm

avissawella86 amy wrote:
kalau kat tempat aku (perlis) yang sedang glamor sekarang nih tanaman anggur la. kalau dulu orang cakap tanam anggur (merujuk kepada yang menganggur) sekarang tidak lagi ok. tanam anggur dh jadi satu pekerjaan yang agak lumayan

cuma, kena tengok keadaan tempat gak kot. dari segi cuaca dan tanah. tapi kat tempat lain aku tak pasti la dah ada orang start ke belum untuk mencuba tanam anggur ni..

maybe buleh wat intergrasi padi dgn anggur kot...
heheheh... menarik gk tu... x mustahil... trime kasih kpd biotek. ahahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: jutawantani...   Wed Sep 09, 2009 5:46 pm

bleh2 xdak hal la..sebab anggur ni menjalar kat atas..
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: jutawantani...   Wed Sep 09, 2009 5:52 pm

avissawella86 amy wrote:
bleh2 xdak hal la..sebab anggur ni menjalar kat atas..

gua mmg genius. hahaha... lps tu kt sawah ternak ikan keli plak..
pergh triple the profit meh... rs mcm idea2 pok li da mule menjalar dlm otak gua.
hahahaaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: jutawantani...   Wed Sep 09, 2009 9:09 pm

ekei47 wrote:
avissawella86 amy wrote:
bleh2 xdak hal la..sebab anggur ni menjalar kat atas..

gua mmg genius. hahaha... lps tu kt sawah ternak ikan keli plak..
pergh triple the profit meh... rs mcm idea2 pok li da mule menjalar dlm otak gua.
hahahaaha

buleh ke taruk keli kat sawah...? taruk belut buleh kan...?
pak ali yg genius la....bkan ko ekei...
Back to top Go down
ajak syed
Ahli Junior
avatar

Posts : 175
Join date : 31/08/2009

PostSubject: Re: jutawantani...   Wed Sep 23, 2009 10:45 pm

ala, ape la korg gaduh2 ni.. wat ternakan arnab je ar, kan sng. jage sng, pasaran pon elok. sebulan bleh membiak purata 3-6 ekor tuk sepasang induk. Cme ko kne rajin bg makan ar zila. Diorg tu ble dh lapo ngan majuk nti, abis tangan2 ko diorg gigit.. huhuhu..
Back to top Go down
pie_spekong
Ahli Junior
avatar

Posts : 184
Join date : 17/08/2009
Location : parit sulong

PostSubject: Re: jutawantani...   Thu Sep 24, 2009 12:38 am

ikrom wrote:
ekei47 wrote:
avissawella86 amy wrote:
bleh2 xdak hal la..sebab anggur ni menjalar kat atas..

gua mmg genius. hahaha... lps tu kt sawah ternak ikan keli plak..
pergh triple the profit meh... rs mcm idea2 pok li da mule menjalar dlm otak gua.
hahahaaha

buleh ke taruk keli kat sawah...? taruk belut buleh kan...?
pak ali yg genius la....bkan ko ekei...

dulu2 time keringkan sawah (aku tak tau ape istilah dia..), hah..berlambak la ikan2 kat dalam tu..sbb sesat masuk masa tali air dibuka..keli, haruan, lampam, sepat, belut..suma ada..
so, mmg bleh intergrated padi ngan keli..
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: jutawantani...   Thu Sep 24, 2009 1:09 am

kan mmg dah ada org buat pn keli dalam sawah ni. tapi kena tutup saluran air betul2 la, kang keli ni keluar lak
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: jutawantani...   Thu Sep 24, 2009 2:28 am

stkt keli kluar gi tali air x pe lg.. kire brbakti kpd alam semulajdi. kalo kene rembat dgn org mcmner? kompom saket ati. rs nk kuntau je org2 tu. hahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: jutawantani...   Thu Sep 24, 2009 12:14 pm

korang xbest btol la cdngan korang..
ni aku nak bgtau cdangan yg aku dngar dari mulut alan time kat umah sewa..
korang wat integrated TEBU + SOTONG + BURUNG UNTA..
korang bleh wat.. mmg aku tabik spring giler2 la..
respek sbb korang mmg genius..
hahahah~~
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: jutawantani...   Fri Sep 25, 2009 12:38 am

skrg ni gua da jatuh cinta dgn homestay. rs mcm best jer... kene lak dpt umah papan sbijik... pergh... mmg heaven...

p/s: homestay kire industri asas tani gk ke?

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: jutawantani...   Fri Sep 25, 2009 1:39 am

ekei47 wrote:
skrg ni gua da jatuh cinta dgn homestay. rs mcm best jer... kene lak dpt umah papan sbijik... pergh... mmg heaven...

p/s: homestay kire industri asas tani gk ke?

homestay pun dalam kategori industri, tapi x sure IAT ke tak.. baru2 ni aku ada pi meeting berkenaan Satu Daerah Satu Industri (SDSI), ada 5 kategori dipertandingkan untuk showcase SDSI kat Melaka nanti:

1. makanan
2. minuman
3. homestay
4. produk kesihatan
5. kraftangan

semua ni kalau tak salah bawah industri asas tani..
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: jutawantani...   Mon Sep 28, 2009 10:18 am

semua cadangan2 korg ni mmg menarik... homestay tu leh masuk dlm asas tani mybe sbb kebanyakan org lebih berminat dgn homestay di kawasan kmpg atau yg masih byk kehijauan nya... kalo leh buat homestay dlm kebun buah lagi best... siap p kait buah sndiri... hehe... org yg biasa ngn suasana kmpg mybe tak rasa pa2 sgt, tp kalo org bndar dpt peluang gini, msti rasa seronok la... cth cam aku... hahaha... dpt p kait buah manggis celah2 pokok durian pn dh rasa excited... Razz

p/s: aku leh try kukur nyiur cara tradisional ngn belaja kerat ayam kpd 14 ke 16 bhgn masa kat ganu dulu pn dah rasa cam pengalaman berharga dah... sesapa nk wat homestay gini, leh la korg mensasarkan org2 cam aku ni sbg future customer... hahaha... cheers
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: jutawantani...   Mon Sep 28, 2009 2:31 pm

ain manisa wrote:
semua cadangan2 korg ni mmg menarik... homestay tu leh masuk dlm asas tani mybe sbb kebanyakan org lebih berminat dgn homestay di kawasan kmpg atau yg masih byk kehijauan nya... kalo leh buat homestay dlm kebun buah lagi best... siap p kait buah sndiri... hehe... org yg biasa ngn suasana kmpg mybe tak rasa pa2 sgt, tp kalo org bndar dpt peluang gini, msti rasa seronok la... cth cam aku... hahaha... dpt p kait buah manggis celah2 pokok durian pn dh rasa excited...

p/s: aku leh try kukur nyiur cara tradisional ngn belaja kerat ayam kpd 14 ke 16 bhgn masa kat ganu dulu pn dah rasa cam pengalaman berharga dah... sesapa nk wat homestay gini, leh la korg mensasarkan org2 cam aku ni sbg future customer... hahaha...

siyesly ako minat nk wt homestay. target gua kalo dpt take over umah nenda gua, gua nk overhaul. nk maintain originality die. varnis balek...
pergh..... mmg retrorik and classic. ekceli gua ade naluri org2 kmpung. gua suke wat keje2 kmpung neh. tp gua trperangkap dlm kehidupan kota.. huhuhuhu

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: jutawantani...   

Back to top Go down
 
jutawantani...
Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Legacy Of UMT Aquaculturist :: Pengumuman dan Aktiviti Forum :: Perbincangan Umum-
Jump to: